Refleksoterapija – masaža stopala

ReflexologyRefleksologija je tradicionalni oblik masaže stopala koja aktivira posebne energetske kanale u tijelu i potiče na samoliječenje. Ova snažna holistička tehnika može donijeti osjećaj sveobuhvatne koristi ljudima svih doba i zdravstvenog stanja, kao i olakšati njihove probleme.

Ako u tijelu postoji bolest, možemo na stopalu naći dio koji je osjetljiviji ili bolan i gdje su se otpadne tvari nakupile u obliku naslaga. Refleksologija funkcionira tako da masira stopalo kako bi uništila te naslage, raspršujući bol i obnavljajući protjecanje energije dok se ne uspostavi stanje ravnoteže. Napetost popušta kroz mišiće i živčani sustav, a cirkulacija se povećava oslobađajući ili smanjujući napor (naprezanje) zbog koje tijelo pati. Masiranje se vrši upotrebom mješavine baznih i eteričnih ulja i traje cca. 1 h.

Reflexology_2Drevna kineska medicinska njega zasnivala se na shvaćanjima koja su čovjeka doživljavala kao cjelovito biće , a ne samo kao zbirku dijelova. Ako se pojavila bolest ona se smatrala problemom čitavog bića, jer se na tijelo i um gledalo povezano. Kinezi su vjerovali da je veza koja ih spaja energija, životna snaga poznata kao chi, koja povezuje naše biće u životnu cjelinu.
1628., kada je William Harvey prvi put nagovijestio da krv cirkulira našim tijelom, ideja je prihvaćena s nevjericom, a ta teorija smatrala se heretičkom. Čini se da danas, kad se radi o energiji u našem tijelu, prolazimo kroz sličan proces.

Reflexology_3UČINCI LIJEČENJA
Liječenje će djelovati i na fizičkoj i na mentalnoj razini, opuštajući mišiće koji su postali napeti uslijed povrijeđenih osjećaja (emocionalna razina) ili zbog zanemarivanja znakova koje nam naše tijelo šalje (tj. povrijeđenih osjećaja na fizičkoj razini) . Ono će stoga dati tijelu /umu/ duhu priliku da se oslobodi napetosti koja koči njegovo slobodno funkcioniranje i zdravlje. Sve fizičke žalbe i bolesti posljedica su reakcije na neku traumu (stres).

Liječenje refleksologijom oslabit će ove napetosti i traume i fizički i mentalno. Dotaknut će u korijen koji uzrokuje bolest te pružajući klijentu priliku da se oslobodi napetosti i oporavi od njenih trajnih učinaka. Tamo gdje su traume novijeg porijekla ili su početne, oslobađanje od napetosti djelovati će preventivno uklanjajući neravnotežu prije nego što ona počne štetno djelovati na tijelo na bilo koji dugoročniji način.

Kratak video refleksoterapije


Neuroze

Neuroze su skupina psihičkih stanja koja se često manifestiraju kao teškoće u
uspostavljanju i održavanju međuljudskih odnosa. Njihovi simptomi uključuju
nezadovoljstvo, tugu, pretjeranu nervozu, nedostatak emocionalne stabilnosti,
preosjetljivost te opću napetost i unutarnji nemir.

Vanjski psihogeni faktori mogu imati značajan utjecaj na funkcioniranje tjelesnih organa; dakle, problemi u psihi mogu rezultirati bolestima tijela, i obrnuto.

Važno je napomenuti da tjelesna oboljenja mogu značajno utjecati na našu psihu i
unutarnji doživljaj života.

Neuroze se odnose na psihičke poremećaje koji nemaju jasno utvrđen organski ili patološki uzrok. One se manifestiraju kao patološke promjene ličnosti, a počinju kada subjektivna
iskustva ili teškoće, koje samo pojedinac doživljava, počnu negativno utjecati na njihovo okruženje, poput porodice, radnog okruženja ili društva.

Ove psihičke smetnje često su široko rasprostranjene i mogu se smatrati masovnom
bolešću.

Za rješavanje mentalnih konflikata često se koristi kombinacija bioterapije i reflexoterapije, što može rezultirati izvanrednim postignućima u terapiji.

Unutar skupa neuroza, posebno se ističu histerije i histerične reakcije, koje mogu
uključivati različita stanja straha, tjeskobu, fobije te neurasteniju, karakteriziranu
uznemirenošću bez somatskih simptoma.

Simptomi neuroze mogu uključivati neuro-depresivne reakcije, psihički i fizički umor,
nesanicu, slabo pamćenje, smanjenu koncentraciju, razdražljivost, gubitak
samopouzdanja,
zabrinutost, mrzovoljnost te neurotične glavobolje.

Literatura korištena za ovu temu uključuje radove I. P. Pavlova na temu refleksologije, kao i Rosalind Oxenford i njezino istraživanje o liječenju refleksologijom.

 

 

8 komentara o “Refleksoterapija – masaža stopala

 1. Pitanje
  Prilikom vašeg rada na mojim stopalima osjetila sam u nekoliko navrata, kao da želim utonuti u san, ali istovremeno i poriv da ostanem budna. Interesira me, o kakvoj se tehnici iscjeljivanja ovdje radi?

  1. Tehnika, je ritual, čija je svrha dovesti vas u odrađeno stanje postojanja, vaš um može otići na mjesto gdje niti ste potpuno budni niti potpuno spavate – gdje ste negdje drugdje, to je ono mjesto na koje iscjeljujućia energija dolazi na zemlju
   Dakle, prepustite se, otiđite i vi negdje drugdje, i utonite u osjetilne putove energije gdje ćete ostati fizički, mentalno i emocionalno uravnoteženi, oslobođeni stresa.

 2. Dragi gospodine Brajuha da nije bilo vas ja sad bi bio u strašnim bolovima. Hvala bogu da sam bio upučen od dobrih ljudi kojim ste pomogli hvala na svemu ja se sad osječam ko ptica imate zlatne ruke. Svako dobro bog da vas čuva

 3. Koristeci metodu alternativne medicine, imao sam predivno iskustvo. Mnogi koji se time bave, ni sami nisu svjesni koju imaju moc. Samo naprijed, to je pravo dobro!

 4. Pula, siječanj 2003.

  Gospodin Brajuha!
  Pošto je moj život bio posvećen plesu, bila je važna kondicija tijela kao instrument te umjetnosti. Istovremeno mjerilo fizičkog i duševnog stanja. Kroz refleksološku masažu stopala Vi ostvarujete kontakt sa svim organima našeg tijela.
  Interesantno je da poslije tisuća godina naše povijesti i svih otkrića i progresa u ovih zadnjih dva stoljeća, mi smo opet pronašli važnost i genijalnost stare medicinske znanosti koja je bila zapuštena stotinama godina.
  U procesu Vaše terapije na mojim tjelesnim problemima, ja sam otkrio da Vi imate ne samo znanje o tom starom oživljavanju tijela nego i instinkt s kojim možete doći do važnih otkrića u smjeru naših tjelesnih slabosti da požurite brzi oporavak našeg zdravlja.
  U nekoliko dana Vaša terapija je obnovila moju cirkulaciju i živčani kontakt sa svim važnim organima, gdje sam ja osjetio početak obnavljanja i revitalizaciju generalnog tjelesnog stanja.
  Ja se nadam da će Vaši klijenti osjetiti isti prijatan rezultat kao i ja.
  Sigurno je da Vaša terapija daje više šanse za održavanje našeg tjelesnog zdravlja nego drugi elektro-strojni uređaji koji ne mogu ostvariti isti kontakt kao Vaše ruke.
  U svakom slučaju svi će osjetiti promjene u tijelu i u duhu i novu kondiciju konstitucije koju Vaša terapija ostvaruje. Ja Vam se puno zahvaljujem na Vašoj pomoći sa mojim tjelesnim problemima koji su sada sigurno na novom putu oporavka, i želim puno uspjeha sa klijentima kojima ćete Vi zbilja moći pomoći.
  Danas – sa svim našim novim problemima naše komplicirane civilizacije Vaš rad je potreban više nego ikada prije.
  S poštovanjem, Željko Jureša

 5. 27.08.2008.

  Dragi prijatelju Sergio,
  Ako ima krila za dušu i tijelo, to su Vaše ruke, znanje a posebno dobra volja, nesebičnost u svemu, pa uz svoju vjeru i duhovnost možete vratiti zdravlje.
  Doći ću s radošću opet i od srca Vam hvala.

 6. 29.06.2004.

  Dear Mr Sergio,
  Mother and I are so very grateful for your services and wonderful skills. After your treatment there is a marvelous relaxing well teing feeling. Hoping to return from California and an joy a visit with you again.
  Best wishes and lot of luck with all our heart.

 7. 08.05.2004.

  Masaža, refleksologija pa još i stopala, a o aromaterapiji da i ne govorim?
  Do sada tj. do veljače 2004. Godine samo teoretski, mislila sam da znam što je to, ali to treba sve isprobati da bi čovjek razumio koliko dobra nose te metode njegovom tijelu i duši.
  Našla sam smirenje i rješenje za sve moje tegobe, uključujući i najobičniju hunjavicu. Osjećam se odlično, opušteno i sigurno znajući da imam Sergia u blizini. Mislim da i moj sin dijeli moje mišljenje, barem kaže da se bolje osjeća i da puno lakše hoda. Preporučila bi svakome, bez obzira da li ima zdravstvenih problema ili ne, da se počasti ovim užitkom i oslobodi svoje tijelo i svoju psihu pritiska današnjeg užurbanog i stresnog tempa života.
  Do sljedeće masaže jedno veliko hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *